Kontakt
Janssen-Timmerwerken
Holterstraatweg 46 A
7462 TW Rijssen
Homepage:www.janssen-timmerwerken.nl
Telefoon:06-55772366
Fax:

Houten kozijnen

Houten kozijnen geven een warme sfeer aan uw huis of bedrijfspand. Geen enkel materiaal heeft dezelfde karakteristieke uitstraling als echt hout. Daarom kiezen veel mensen voor houten kozijnen in plaats van kunststof of aluminium kozijnen. Bovendien is hout van nature een goede isolator van temperatuur, vocht én geluid.

Raab Works

Ontwerp op maat

Of u nu een woning of bedrijfspand gaat bouwen of verbouwen: iedere situatie is anders. Dat vraagt om maatwerkkozijnen, passend bij de stijl van uw pand. Als specialist in de regio [plaatsnaam] helpen we u graag met een kozijnontwerp dat helemaal bij uw wensen past. Natuurlijk zorgen we ook voor een feilloze plaatsing en afwerking van uw kozijnen en ramen.

Praktische invulling

Er zijn veel verschillende soorten houten kozijnen. Zo kunt u in uw woonkamer of kantoor kiezen voor fraaie draai-kiepramen of een schuifpui. In kleinere ruimtes zijn ruimtebesparende schuiframen of kantelramen misschien praktischer. Vergeet ook niet na te denken over ventilatieroosters, voor voldoende, tochtvrije ventilatie en over veilig hang- en sluitwerk.

Houtsoorten en duurzaamheidsklassen

De meeste houten kozijnen zijn van hardhout zoals meranti of merbau. De term ‘hardhout’ zegt overigens niets over de hardheid van het hout. Hardhout is hout van loofbomen, zachthout is van naaldbomen. Op basis van de duurzaamheid, hoe goed het hout bestand is tegen bijvoorbeeld weersinvloeden, zijn houtsoorten verdeeld in een vijf duurzaamheidsklassen. De houtsoort bepaalt ook voor een groot deel de prijs van houten kozijnen:

  • Duurzaamheidsklasse 1: levensduur van minimaal 25 jaar (bv afzelia en robinia)
  • Duurzaamheidsklasse 2: levensduur van tussen de 15 en 25 jaar (bv merbau en mahonie)
  • Duurzaamheidsklasse 3 t/m 5: Levensduur buitenhuis van maximaal 10 jaar (bv vuren en grenen)

We adviseren om (de meeste soorten) zachthout alleen te gebruiken voor binnenkozijnen. Zachthout mag niet meer worden voorbehandeld, waardoor het minder goed bestand is tegen weers- en temperatuursinvloeden. Tegenwoordig zijn vrijwel alle kozijnen voorzien van het FSC-Keurmerk. Dit geeft aan dat het kozijn gemaakt is van hout uit duurzaam beheerde bossen.

Onderhoud houten kozijnen: voor en nadelen

Houten kozijnen staan bekend als onderhoudsgevoelig. Maar door verbeterde technieken is dat veel minder dan vroeger. Schuren en schilderen hoeft in principe maar een paar keer over de hele levensduur, mits dit natuurlijk grondig gebeurt. De voor- en nadelen van houten kozijnen op een rij:

Voordelen & Nadelen
Hout is karakteristiek en heeft een warme uitstraling.De isolatiewaarde van houten kozijnen is lager dan van kunststof. Ze zijn wel goed te bewerken voor een betere isolatiewaarde.
Houten kozijnen zijn relatief eenvoudig te herstellen en te renoveren.Houten kozijnen zijn gemiddeld 15% duurder dan kunststof kozijnen.
Houten kozijnen zijn prima te schilderen, transparant of in elke gewenste kleur.De onderhoudskosten van houten kozijnen zijn hoger dan van kunststof of aluminium kozijnen.
Een houten kozijn is er in alle denkbare stijlen: klassiek of modern, retro of renaissance.Houten kozijnen zijn gevoelig voor houtrot.

Als specialistisch exclusief timmerwerk maken we natuurlijk ook houten kozijnen op maat. Zo passen uw nieuwe kozijnen letterlijk en figuurlijk naadloos bij uw huis op bedrijfspand.