Kontakt
Janssen-Timmerwerken
Holterstraatweg 46 A
7462 TW Rijssen
Homepage:www.janssen-timmerwerken.nl
Telefoon:06-55772366
Fax:

Houtskeletbouw

Bij houtskeletbouw zijn de basisonderdelen van uw pand, zoals de draagconstructie (het frame of het skelet) van hout. Dit is een snelle, flexibele en duurzame bouwmethode. Oriënteert u zich op de nieuwbouw van een huis of bedrijfspand met houtskeletbouw? Als timmerbedrijf in Rijssen adviseren wij u graag!

Houtskeletbouw van een huis

Houtskeletbouw: een populaire en duurzame bouwmethode

Houtskeletbouw wordt wereldwijd veel toegepast. Een groot deel van de woningen in Noord-Amerika en Scandinavië is gebouwd met deze methode. Houtskeletbouw is populair door de uitstekende isolatie en de makkelijke bouw op bijna iedere ondergrond. Door het gebruik van recyclebare basismaterialen is houtskeletbouw bovendien bijzonder duurzaam.

Houtskeletbouw: hoe werkt het?

Het principe van houtskeletbouw is eenvoudig. De fundering en begane grondvloer worden uitgevoerd in beton, net als bij traditionele bouw. De wanden, vloeren en daken bestaan uit een houten raamwerk met stevig plaatmateriaal. Zo ontstaat een dragende houten constructie. Het raamwerk wordt gevuld met isolatiemateriaal, waardoor zonder ruimteverlies een energie zuinig huis wordt gebouwd.

Als u er voor kiest om ook de buitenmuren met hout af te werken, dan volstaat een minder draagkrachtige fundering. Maar als u een traditioneel Hollands huis wilt, kunt u ook kiezen voor gemetselde muren en een pannendak. Voor de afwerking heeft u dus allerlei opties.

Prefab houtskeletbouw

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van houtskeletbouw. In Nederland is vooral Prefab houtskeletbouw populair. De verschillende onderdelen worden dan in een fabriek op maat gemaakt. Dit ‘bouwpakket’ wordt op locatie op de fundering in elkaar gezet. Deze moderne en efficiënte manier van bouwen werkt snel en houdt de arbeidskosten beperkt.

We zetten de voordelen en nadelen van houtskeletbouw voor u op een rij:

Voordelen
  • Korte bouwtijd: snelle montage op locatie, waardoor de bouwkosten laag blijven.
  • Lage prijs: houtskeletbouw is goedkoper dan de traditionele manier van bouwen.
  • Flexibel: hout is goed te bewerken. Uw huis kan dus helemaal op maat worden samengesteld.
  • Energiezuinig: door de goede isolatie is het huis energiezuinig. Bovendien is hout van nature een uitstekende isolator. Houtskeletbouw is dan ook erg geschikt voor passiefhuizen (met een laag energieverbruik)
  • Milieuvriendelijk: bij de bouw ontstaat weinig bouwafval en worden milieuvriendelijke materialen gebruikt.
Nadelen
  • Risico op vochtproblemen: het is heel belangrijk dat er geen vocht in de houten constructie komt. Daarom worden er dampschermen in de wanden verwerkt, die condensatievocht tegenhouden. Ook een goede waterkering (ter hoogte van de fundering) is belangrijk.
  • Hout neemt snel warmte op: een houten huis neemt op een warme zomerdag meer warmte op dan bijvoorbeeld steen of beton, en koelt minder snel af. Goede zonwering en ventilatie is dus extra belangrijk. In de winter blijft uw huis natuurlijk ook langer warm.
  • Geluidsisolatie: Hout isoleert warmte erg goed, maar wat betreft geluidsisolatie kan het wel wat extra wat hulp gebruiken.

Brandveiligheid van houtskeletbouw

Er wordt vaak gedacht dat houtskeletbouw niet brandveilig is. Dat is echter niet waar: houtskeletbouw voldoet aan alle brandveiligheidseisen. Het hout krijgt namelijk een speciale brandvertragende behandeling en wordt bekleed met brandwerend materiaal. Daarnaast De spouw voorzien we van zogenaamde brandstoppen, om te voorkomen dat in het geval van brand het vuur kan overslaan naar andere bouwdelen.